ATT TÄNKA PÅ VID VAL AV TAKRÄCKE

ATT TÄNKA PÅ VID VAL AV TAKRÄCKE
Vi har tidigare försökt förklara på ett enkelt sätt vilken typ av takräcke och infästning på taket som du ska kika på (mer om detta kan ni läsa om här) men ska nu försöka guida er till ett takräcke som passar just dig och dina ändamål.

Takräckena består oftast av tre delar. Profil, fot-kit och fäst-kit. Fotkit är mestadels samma, oavsett vilken bil som du har. Profilerna kan vara i olika längder och mått, och fästkiten är väldigt unika för varje bil i stora drag. Nedan tänker vi spalta upp lite att tänka på gällande de olika delarna i ett takräcke.

Profil
Gällande profilen i ett takräcke så kan man säga att – Ju bredare och mer vingformat det är, desto mindre ljud kommer det att komma från det. Med det sagt så är det näst intill omöjligt att få bort ljud och vindbrus helt och hållet, men det är väldigt stor skillnad på en profil som är fyrkantig eller rund gentemot ett takräcke som är mer aerodynamiskt och vingformat.

Nackdelen kan däremot vara att om du väljer ett takräcke med bred profil, så är det inte säkert att din gamla takbox kommer att passa perfekt direkt. Många äldre takboxar är nämligen anpassade för lite smalare takräcken, så U-byglarna (som exempel) kanske bara är 50mm breda på takboxen, medans profilen på takräcket som du vill ha är 80 mm brett. Men självklart så finns det lösningar för det. Antingen införskaffar du bredare U-byglar och gör nya hål i takboxen, eller så köper du T-spårsbultar som du kan föra in i takräckesprofilens ovankant.

Exempel som vi har på takräcken med bredare profiler är Menabo Leopard eller Thule Evo Wingbar.

Profilerna finns även i olika längder för att passa bilen perfekt. Men detta löser vi genom att du ger oss ditt reg.nr på bilen vid beställning, så kollar vi ut rätt längd för just din bil så att du inte behöver tänka på det.

Fot-kit
Fotkitet är oftast samma inom varje tillverkare, oavsett bil. Inom typen av takräcke då vill tilläggas, dvs om takräcket är för bilar med integrerade rails, traditionella rails, fästpunkter, eller utan fästpunkter eller rails.

Mer om de olika typerna av takräcke kan du läsa om här.

Fästkit
Fästkit är den del av takräcket som ska passa ihop med din bil. När det kommer till fästkit för rails, så skiljer sig Thule och Menabo åt lite. Thule har valt att göra en drös olika fästkit för rails, dvs att det kommer att passa klockrent till din bil, men chansen är väldigt liten att det skulle passa på din nästa bil. Menabo har däremot fokuserat på att ta fram fästkit som fungerar till desto fler bilmodeller, men ändå med bra passform. När du köper ditt takräcke för rails så kollar vi igenom listorna åt dig för att säkerställa att just din bil är med och att det blir rätt fästkit vi skickar till dig. Om du har någon fundering eller fråga så är du även mer än välkommen att kontakta oss.

Fästkit för bilar med fästpunkter eller utan fästpunkter är desto mer specifik hos både Menabo och Thule. Det gäller att det är rätt kit för att takräcket ska sitta som det ska. Detta hjälper vi er med också vid beställning när ni delar med er av ert reg.nr i kassan.

Skarmklipp 2019 02 20 15.44.21 300x500 1

Hittar ni inte det ni letar efter? Använd vår sökfunktion eller kontakta oss direkt på 010 – 516 46 00 för att få hjälp direkt.