VILKET TAKRÄCKE PASSAR MIN BIL?

VILKET TAKRÄCKE PASSAR MIN BIL?
Det är inte alltid så enkelt att veta vilket takräcke det är som man ska välja. Men vi ska försöka göra en generalisering av vilket takräcke som passar till din bil.

I utgångsläget så kan man kategorisera in bilarna i fyra kategorier – bilar med traditionella rails, bilar med integrerade rails, bilar med fästpunkter och bilar utan varken fästpunkter eller någon form av rails.

TRADITIONELLA RAILS
Traditionella rails är de railsen som sitter på de gamla Volvo 850 och V70. Dem kännetecknas av att det är luft mellan rails och taket på bilen, så att du kan greppa runt. Det här är den vanliga lösningen på lite äldre kombi-bilar.

Känner du igen det? Då hittar du takräcken som passar din bil via länken.

traditionella rails 4
Traditionella rails

INTEGRERADE RAILS
Integrerade rails är rails som ligger kloss an taket på bilen. De sticker oftast inte upp mer än ett par centimeter. Dessa är den vanligare typen av rails på nyare bilar. En fråga som vi oftast får är att det i de integrerade railsen sitter ett par hål, som är inte större än ett par millimeter. Dessa hålen gör inte att de integrerade takräcket blir till ”en bil med fästpunkter”. Utan det är fortfarande integrerade rails på bilen. Dessa små hål kan användas ibland till originalräcken, men det betyder inte att andra takräcken inte skulle passa. Man kan använda dessa hålen, oavsett takräcke, som ett riktmärke på var takräcket ska sitta monterat någonstans på bilen.

Vi har flera varianter av integrerade rails i olika prisklasser som du hittar via länken.

integrerade rails 1
Integrerade rails

FÄSTPUNKTER
På många bilar, speciellt sedan och halvkombi-bilar så sitter det 4 st små luckor på taket på bilen som lätt går att peta upp. Detta är fästpunkter som är avsedda att använda till takräcke. Det finns en uppsjö med olika fästpunkter på bilar, och likaså från dragkrokstillverkarna, som gör att passformen blir perfekt. Ibland kan däremot en fästpunkt fungera till flera bilmodeller, så bli inte nervösa om det står mer än din bil i monteringsanvisningen som kommer med takräcket. Det kan vara lite pilligt första gången man monterar dit ett takräcke avsett för fästpunkter, men gångerna efter det så är det rena barnleken då allt är inställt och klart, bara att skruva dit fyra skruvar.

Du hittar våra takräcken avsedda för fästpunkter via länken.

fastpunkter 1
Fästpunkter

BILAR UTAN VARKEN RAILS ELLER FÄSTPUNKTER
Merparten av alla bilar saknar både rails och fästpunkter på taket. Men det är inga problem, du kommer att kunna få på ett takräcke på bilen ändå! Både Thules och Menabos takräcken fungerar som så att de ställs på taket på bilen, för att sedan spännas fast med en gummi-lackerat fäste i stål i dörrkarmen på bilen. Det är många som frågor om det verkligen är ok att fästa metallfästen direkt mot lacken i dörrkarmen på bilen. Och vi har märkt att många vill isolera med tejp eller annan egen lösning. Detta är inget vi rekommenderar alls! Metallfästet är lackerat i en form av gummi-lack, som gör att det går alldeles utmärkt att fästa direkt mot lacken. Självklart kan det vara bra att torka rent innan du fäster dem, men tejpa inte! I tejpen riskerar det att sätta sig smuts som gör mer skada än nytta. Dessutom så blir takräcket inte lika stabilt fäst mot bilen som det är menat. Så montera takräcket helt enligt instruktioner, så kommer det att gå fint.

Det är lite mer jobb att montera på detta takräcket på bilen än på bilar med t ex fästpunkter eller rails, just för att du får försöka vara noggrann att det hamnar centrerat på bilen och rätt vid dörrkarmarna. Har man däremot gjort det en gång, så kommer det att gå alldeles galant gångerna efter.

Via länken hittar du våra takräcken till bilar utan rails eller fästpunkter.

utan fastpunkter 1
Utan fästpunkter eller rails

Hittar ni inte det ni letar efter? Använd vår sökfunktion eller kontakta oss direkt på 010 – 516 46 00 för att få hjälp direkt.